Saturday, 10 May 2008

KPSL untuk Pembantu Kesihatan Awam U 17

Salam sejahtera,

Minggu ini saya nak memperkatakan tentang KPSL bagi jawatan Pembantu Kesihatan Awam U 17.Sebagaimana yg kita semua tahu , ia seperti tidak membawa apa-apa makna bagi penyandang jawatan PKA.Mana tidaknya,kalau dibandingkan dengan jawatan JM U 19 , KPSL bagi mereka bermakna mereka cuma perlu mengikuti kursus selama lebih kurang 1 tahun setengah saja lagi dan jika berjaya akan dilantik ke jawatan Jururawat Terlatih U 29.Manakala bagi PKA pula walaupun dari kumpulan yang baru dilantik selepas menghadiri kursus selama 2 tahun di Kolej Kesihatan dan telah lulus tetapi kalau nak KPSL perlu mengikuti Kursus PPKP bersama freshie yg tak tahu apa-apa; dari asas balik.Sijil Kesihatan Awam tu tak ada nilai langsung.Macam mana ni? Kalau tak di iktiraf , implikasinya melibatkan seluruh karikulum dan pengajar yg dilantik oleh KKM.Hampir keseluruhan Kursus di ajar oleh PPKP kecuali beberapa subjek yang diajar oleh MA , Pegawai Pendidikan Kesihatan dan JTMP.
Jadi hasil yang di tuai adalah apa yang di semai. Apa komen pihak atasan kot ya?Kesatuan macam mana?Mungkin PKA pun boleh disalahkan kerana peratus yang dapat KPSL dan lulus Diploma Kesihatan Persekitaran adalah terlalu rendah. Something is wrong somewhere.So PKA semua , berikan komen anda.

15 comments:

9W2ASN said...
This comment has been removed by the author.
Mohd said...

saya pn rase kecewa tentang permulaan tangga gaji pka u17..kenapa jm u19 bila sudah posting tangga gaji basic p1t4 tetapi pka u17 p1t1..kenapa leh jadi begini sedang kami pergi kursus????

akatsuki said...

saya rasa tak adil..risiko kerja pka lebih tinggi berbanding jm u19..kerana pka banyak laksanakan penguatkuasaan..bila KPSL,kena belajar dari asas dengan budak2 baru yg tak tau pape ..jawatan lain banyak istimewa..tapi pka???org atasan bukan nak dengar pndapat kita..APA NI!!

TRG05 said...

Saya rasa memang tak adil,,,,
Kenapa jadi cam ni,,,,
Nak tahu kenapa,,,hehehe
Bab Kesatuan Kita la,,,hahahaha

Anonymous said...

Asalammualaikom... saya amat terharu dengan komen dan rasa ketidakpuasan hati kita kepada kesatuan PKA. Saya juga samam macam saudara.Tapi perlu diingat untuk untuk meminta kenaikan gred bukannya seperti minta duait dendan ibu bapa.Ianya memerlukan fakta dan teknikan teknikel yang berbagai.Kalau kitan fikir dengan hati yang adarasa kekecewaan maka ianya akan jadi lain.Bagi AJK Kesatuan saya nampak mereka telah lakukan kerja yang cukub baik hingga hari ini.Mengenai laman web kesatuan mungkin saudara ketinggalan zaman atau baru tahu menggunakan nye.Laman web Kesatuan telah lama diujudkan hingga terpaksa ditutup kerana tiada yang melayarinya.Jangan berfikir dengan fikiran sendiri saya sebagaim PKA baru sangan berterimakasih kepada AJK kesatuan sejak dulu hinga yang lama dan yang ada sekarang.Kerana mereka saya dapat menjadi PKA dengan gaji permulaan yang ada sekarang.Tiodak seperti PKA dahulu yang gajinya jauh lebih rendah.Untuk kenaikan gered saya amat berterima kasi kerana AJK masih terus berjuang.Apa yang nak saudara lakukan ialah,kalau saudara mamapu tunjukkan kebolehan saudara menyeru semua PKA masuk menjadi Ahli.Ini tidak tau berkokok saja ramai PKA makan air liur orang lain.JadiLah PKA yang boleh meyakinkan Pka yang laindauhulu.PPKP dapat gaji Diploma setelah berpuluh tahun berjuang AJK mula berjuang pun dah pencen tak dapat rasa.Bersukur lah wahai saudara.AJK yang ada sekarang bakal bersara kedepan lah wahai PKA yang berjiwa dan mampu merubah PKA.Jangan Hanya pandai komen sahaja dinegeri sendiri tk dapat sukongan.Sekian dahulu dari PKA baru.

Anonymous said...

sepatutnye gred pka u17 dnaikkan ke gred u19 sama ngan j/masyarakat.gred 17 sama dgn p/tadbir yg gunakan spm sdg kan pka kena blajar 2 tahun utk dpt kan sijil mcm j/masyarakat. kalu pakai gred 17 juga mcm p/tadbir baik x payah blajar 2 tahun smpai tinggal anak bini. tidak adil.......lagi 1 kalau nak sambung blajar untuk naik inspektor kesihatan u29 kena blajar balik 3 tahun atau seperti j/masyarakat hanya blajar setahun untuk naik kepada staff nurse..

PAWANA said...

SALAM 1 MSIA..BETUL APA YG DI PERKATAKN OLEH Anonymous said...TETAPI JGN LUPA,,,,TAK PERLU DBNDINGKAN DGN PKA DHULU DGN SKARANG,,,PKA DHULU 6BLN STUDY,,,KITA 2TAHUN,,,SAYA MGKIN SUPER2 SENIOR DR SDARA,,,@MGKKINN JGK SAMA TARAF...SY BATCH PKA JULAI..BATCH PKA KE2 DI KKABR...tntg nk plawa PKA2 lian nk msuk union memnag susah...sbab pmikiran dorg kolot,,,kedekut duit..rm5 untuk union sndri pun glongan no susah nk kluarkn...PKA LAMA dah xpk gaji dan gred,,,,bg dorg,gaji nya stimpal dah dgn usaha yg dlakukan...dan bg JPA,PKA ni hnya klayakan PMR saja.sb tu nk naik gaji pun susah,,,kita jgk perlu ingat,PKA yg keluar dr koleJ KKM yg ada skg ni perlu tuntut KNAIKAN GRED DAN GAJI YG KENA DGN GRED,,,BKN HNYA MINTA NAIK GRED JE..dan,bila bjumpa dgn KSU@MNTERI@PERSATUAN JE,KNP HANYA WAKIL JE YG PERGI????SEPATUTNYA SEMUA DI WAJIB KN PERGI,,BARU BOLEH LONTARKN PERMASALAHAN YG ADA..NI X,,,YG PERGI HANYA ORG YG DAN NK PENCEN,,YG DAH MKN GAJI MATI,,,MMANG XDI NAFIKN YG IDEA2 PKA LAMA NI BERNAS,,,TAPI,DORG TAK PK SGT DH TNTG U19&KNAIKN GAJI,,,,DAN,CEUPACS JGK XPNH NK PNDANG PNJAWATAN KITA NI YE????SMPI GRED 1 HINGGA 16 PUN DORG MNTAK DI JUMUDKN DAN DGNTIKAN DGN 17...DGN ALASAN,XDA SBARANGT JWTAN DLM JPA YG GUNA KN PMR...TP,LUPA KE DGN JWTAN PKA?????????????DOA DAH DOA....TP NK BUAT CMNE,UNDANG2,APA PUN YG DRNCANG,MNUSIA YG MULAKN,,,DAN ALLAH YG TENTUKN,,,
SAMA2 LAH KITA MMPERJUANGKN NASIB PKA2 YG ADA NI DAN YG HNYA BERDFTAR DGN UNION...BG YG XBDFTAR,IBARAT MKN DR HSIL TITIK PELUH ORG LAIN,,,

Anonymous said...

salam..sye wakil pka skim khidmat singkat KPKT dr pbt ingin meluahkan perasaan tidak puas hati kerana telah bekerja hampir dua tahun..sekarang pbt ada buka jawatan kosong dan syarat2 yg digubal oleh jpa perlu mempunyai sijil pembantu kesihatan awam u17 dan masalanya semasa lantikan skim khidmat singkat syarat lulusan spm sahaja..Tetapi skarang bila kami mohon jawatan tersebut pihak Pbt mengatakan kita orang tidak mempunyai sijil pka..kamai telah berkhidmat bertungkus lumus menjaga nma baik pbt kami..Kami ada pergi kursus intensif pka selama 8 hari dan mendapatsijil pka tersebut yang diiktiraf oleh kerajaan..adakah kami tidak layak diserapkn ke Pbt tersebut..pengalaman saya sudah 2 thun..harap jpa hantar surat ke Pbt untuk menerima kami diserapkan tanpa sijil pka dri instusi2 pengajian..Kami rase tidak adil...Tolong beri komen hal berikut??terima kasih

MINDA PKA said...

Asl'kum buat semua warga PKA.
Saya faham dan simpati dgn PKA batch yg belajar 2 tahun tp tak diberi gred U19.Juga kpd PKA yg dpt masuk ke Kolej Sg Buloh tp duduk sama dgn student baru yg langsung tak ada knowledge tentang Kesihatan Awam.Nak diletakkan keseluruhan 'blame' pd kesatuan, pd saya tak adil juga sbb perkara ini mmg telah pun dibangkitkan kpd pihak Sumber Manusia KKM dan JPA.Masalahnya ialah tiada koloberasi antara KKM dan JPA, yg tidak sependapat ia itu syarat kemasukan ke jawatan PKA kini ialah SPM dan perlu lulus Sijil PKA.Jika perkara ini diperakukan , maka gred selayaknya ialah U19 seperti jawatan JM dan KPSL perlu 1 1/2 tahun sahaja.Namun kini, dlm laman web JPA yg dulu mensyaratkan kelayakan untuk Jawatan PKA ialah SPM , kini telah di padamkan.Hanya JPA saja yg maklum sbb perubahan ini terjadi.Laman web KKM masih lagi PMR untuk memohon jawatan PKA.Tentang PKA yg bertugas di PBT dan telah menjalani Kursus Intensif 8 hari , komen sy ialah , kumpulan anda perlu membuat rayuan kpd PBT yg menghantar anda berkursus supaya mengiktiraf pengalaman anda dan juga sijil yg diperolehi.Pemungut Jentik2 yg bertugas di KKM juga dihantar berkursus seperti anda dan mereka telah pun diserapkan ke Jawatan PKA.

songkla 619 said...

assalamualaikum..saya cuma nk bertanya..kalau dah sah jawatan sbg pka u17..camne nk mohon untuk latihan ppkp u29? berapa lama tempoh yang membolehkankan kite layak utk mohon diploma ppkp?adekah nk mohon trus ke ktua jabatan? sekian..harap ade yang komen..tq

Anon007 said...

Isi terus borang SPA8 online di laman www.spa.gov.my pilih KPSL untuk yg telah bekerja, latihan masih lagi 3 tahun seperti freshie gak...

yumak said...

asalamulaikum..saya muhammad luqman bin umar ingin mencadangkan PKA dinaik taraf jwatan kepada PENOLONG KESIHATAN AWAM PERSEKITARAN setanding dgn jawatan Pen.Peg.Kes.persekitaran. kepada sesiapa yang lebih arif dan berpengalaman tentang hal berbangkit..saya juga perlu bimbigan dan sentiasa bersedia untuk memperjuangankannya...demi kebaikan semua..yang penting kita pulang ke jala agama sebagai jalan penyelesaian..AMIN

Fatanah Ibrahim said...

Salam. Saya nak tanya apa kelayakan PKA U17 yang hendak naik ke PKA U22 dan U24 kerana PKA di DBKL tiada lagi yang mengisi kekosongan tersebut kerana menurut mereka terdapat beberapa sijil lagi perlu diambil dan beberapa PKA yang telah berkhidmat lama tidak ambil sijil sebab mereka terus automatik tidak perlu ambil sijil. Mcm mana mereka nak isi kekosongan jawatan tersebut?

Anonymous said...

dicadangkan PKA di PBT ambil sijil pembantu kesihatan dulu..kalau perlu semua.. kalau takde sijil PKA tu... jgn isi jawatan PKA.. isikan jawatan pengawas je.

Anonymous said...

saya mohd hafiz baru 1 tahun berkhidmat dalam pka...saya cadangkan tak payah la berharap naik gred atau gaji....cadangan saya yang ke 2 kalo boleh usaha panjangkan ke jpa semua pka yang sudah belajar 2 tahun,ambil 1 tahun 6 bulan masukkan dalam tarikh perkhidmatan...baru adil mcm pka yang dulu2...kgt pun kene dikira 1 tahun 6 bulan jgk...tolong panjangkan ye..